Ny jobb og nye

karrieremuligheter som

Ønsker du jobb og karriere?

Rekrutteringskonsulentene i Din BemanningsPartner har lang personlig arbeidserfaring fra de nevnte fagområdene samt gode personlige egenskaper for å kunne gi riktig veiledning mot den rette stillingen for deg.
Vi har i tillegg et utstrakt samarbeid med arbeidstakernes fagorganisasjon for å trygge dine vilkår og arbeidsforhold.

Om du for øyeblikket ikke finner “din jobb” bør du likevel registrere deg. Vi vil da kontakte deg når jobben som matcher din CV blir ledig.

Innovation

Eum et mollis concludaturque, pri utinam labores ex. Veniam deserunt pericula mea te, quo ex ponderum philosophia. Elit exerci maiestatis te sea, at usu erant explicari maluisset, tractatos expetendis ex sea.

Hvordan skrive en god CV

Learn about your career goals and how this position fits into your plan.

Å lage en god CV er det første skrittet i prosessen med å lete etter ny jobb. Har du en fullstendig og oversiktlig CV vil dette være til god hjelp både med å skrive en bra søknad og forberede deg til intervjuet.

En CV skal organiseres i omvendt kronologisk rekkefølge og den skal inneholde en kort og konsis beskrivelse av jobberfaring, utdannelse og andre viktige verv og kvalifikasjoner. Ikke minst bør den skrives i et format som er ryddig og oversiktlig. Normalt sett bør ikke din CV overskride 2 sider.

Noen kurs kan være mer aktuelle for en jobb enn en annen. Det samme gjelder fokuset på nøkkelkvalifikasjoner, kompetanse og om man velger å framheve tidligere sommerjobber eller lignende fordi de er relevante for den jobben du søker. Det er dermed lurt å skreddersy CV-en til akkurat den jobben du søker ved å fremheve det som er relevant, og luke ut det som er mindre interessant.
En måte å gjøre dette på er å starte med en egen basis-mal som inneholder absolutt all informasjon om det du har drevet med som kan ha relevans i en jobbsøkersammenheng, organisert som en fullstendig CV. I denne kan du fort gå over 2-siders-grensen, men den gjør det lett å klippe og lime sammen en CV som er lettlest for arbeidsgivere og rekrutteringsbyråer (merk at det somregel er små sommerjobber og mindre viktige ting som kan siles ut, lengre arbeidsforhold og utdanning bør alltid være med).

Det er veldig viktig å ikke lyve eller skryte på seg mer kunnskap enn det du faktisk har. En god intervjuer kan forholdsvis lett stille kontrollspørsmål, og en uriktig fremstilling av dine evner kommer særdeles dårlig frem i et intervju.

HER ER STANDARD ELEMENTER SOM BØR VÆRE MED I HOVEDSAKELIG DEN SAMME REKKEFØLGEN:

1) Personalia og kontaktinformasjon
Adresse og kontaktdata slås ofte sammen med fødselsdato/år og sivilstand rett under overskriften/navnet ditt øverst. Pass på at du har en e-postadresse som virker seriøs og at kontaktinformasjonen du gir er oppdatert.

2) Utdanning
Utdanning skal settes opp etter dato, med den siste utdanningen først. Ta med både tidsrom, utdanning og lærested. Det er vanlig å sløyfe grunnskole, og ofte også videregående skole dersom dette er en forutsetning for den videre utdanningen som en har tatt.
Har du lite høyere utdanning, er det naturlig å ta med grunnskole og videregående skole. Hvis du er nyutdannet eller nylig har begynt i arbeidslivet, bør utdanning komme før arbeidserfaring i CV-en. Har du solid eller svært viktig arbeidserfaring å skilte med, bør det være omvendt.

3) Arbeidserfaring
Arbeidserfaringen skal også settes opp etter dato med den siste arbeidsplassen først. Her bør du ta med både tidsrom, arbeidsgiver og stillingsbetegnelse. Det er også en fordel å ta med en kort beskrivelse av arbeidsoppgaver eller ansvarsområder.
Er selskapet ukjent kan det være lurt å nevne hva de driver med. Dersom du har mye arbeidserfaring er det ikke nødvendig å skrive opp alle sommerjobber og deltidsjobber fra langt tilbake.

4) Kurs
Hvis du har deltatt på kurs, settes dette opp i en egen temadel. Også dette settes opp etter dato med det siste kurset først. Ta med tidsrom, kurs og kursarrangør.

5) Språk
Du bør også ha med en temadel med hvilke språk du kan. Men vær realistisk og ikke overdriv språkkunnskaper. Du kan for eksempel bruke betegnelsene grunnleggende, god, meget god eller flytende, for å fortelle hvor godt du behersker språket. Ofte skiller en også mellom kvalifikasjoner skriftlig og muntlig.

6) Øvrige opplysninger
Det er vanlig å ha med et kort avsnitt hvor du kan fortelle om interesser, fritidsaktiviteter, utstrakt reisevirksomhet, organisasjonserfaring og annet som kan ha relevans for potensielle arbeidsgivere. Har du spesielt mye organisasjonserfaring kan du også sette opp dette som en egen temadel.

7) Referanser
Hvorvidt kontaktinformasjon til referansene tas med på CV-en kan variere. Om du for eksempel søker mange jobber kan det være lurt å skrive at kontaktinformasjon oppgis på forespørsel. Uansett bør man kontakte referansene på forhånd slik at de er forberedt på eventuelle henvendelser.

Hvordan skrive en god søknad

Selv om utformingen av CV-en er det første skrittet i selve prosessen, så er søknaden det dokumentet rekruttereren eller arbeidsgiveren ser først.

Søknaden skal være lettlest, forholdsvis kort, og skreddersydd til akkurat den stillingen du søker. Den skal ha en formell stil og være utformet som et brev. Noen anbefaler å være ekstra kreativ og original for å bli lagt merke til i mengden, men dette bør vurderes etter hvordan stilling du søker på. Det er nok ikke en fordel å skrive søknaden på rosa papir med parfyme på hvis du søker jobb som programmerer i et stort IT-firma.

En hovedregel er å være påpasselig med å sy søknaden sammen slik at den svarer på det stillingsannonsen spør etter og at den får frem at du er motivert for å gjøre den typen arbeid som utlyses.

I søknaden har du mulighet til å trekke frem hvilke av dine kvaliteter som gjør akkurat deg attraktiv for stillingen. Forsøk derfor å vinkle din erfaring og dine egenskaper til å passe inn med det som blir etterlyst i stillingsannonsen. Dersom du ser at du har noen av trekkene, men ikke alle bør du forklare hvordan dine egenskaper likevel er høyst aktuelle for jobben. Ikke forsøk å skryte på deg å være noe du ikke er. Når det er sagt skal du likevel tillate deg å snakke positivt om deg selv i større grad enn hva den typiske norske janteloven tilsier.

Du kan også forsøke å «friste» arbeidsgiveren til å ville høre mer om deg ved å nevne interessante eller viktige prestasjoner uten gå i dybden, men vær forberedt på å kunne gi et godt svar på spørsmål om dette dersom du kommer inn til intervju.

Noe som fort gjør at en søknad faller igjennom er skrivefeil. Få derfor gjerne noen til å lese igjennom søknaden, rette feil og gi tilbakemeldinger.